Până și războaiele se opresc pe timpul pandemiei de COVID-19. Un conflict între Armata Națională de Eliberare (ELN) din Columbia și forțele armate ale guvernului de la Bogota, lung de 50 de ani, a fost oprit pentru moment. Cele două părți au făcut un armistițiu pentru o perioadă de 90 de zile, cu scopul de a reveni la negocierile de pace.
Conform solicitării făcute către autoritățile columbiene, ELN cere implementarea armistițiului pentru „a crea un climat de relaxare umanitară, care ar trebui să favorizeze revenirea la negocierile de pace”, care au fost întrerupte în anul 2019.
Apărută în 1964 şi inspirată de ideile revoluţionarului argentinian Che Guevara, ELN are aproximativ 2.300 de luptători şi este considerată ultima gherilă din Columbia, după acordul de pace semnat în 2016 de autorităţi cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). Sâmbătă, soldații columbieni au ucis un oficial al Armatei Naționale de Eliberare, despre care se crede că era principalul lider militar al grupării rebele.
Armata Națională de Eliberare are un sprijin important în mediul urban din Columbia. Gherila operează în aproximativ 10% din cele peste o mie de orașe columbiene, arată unele studii realizate independent.
După un atentat cu mașină-capcană anul trecut asupra principalei academii de poliție din capitala Bogota, atribuit Armatei Naționale de Eliberare, președintele țării, Ivan Duque, a întrerupt negocierile de pace, începute inițial în anul 2017 de către predecesorul său, Juan Manuel Santos, care a încercat să oprească războiul început în urmă cu cinci decenii.
Columbia se află într-o situație sanitară grea în acest moment, la fel ca multe alte țări din regiune. Autoritățile de la Bogota arată că țara sud-americană a înregistrat, până astăzi, aproximativ 124.500 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Totodată, 4.359 de oameni au murit după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER